• Gelijke kansen

    Gelijke kansenHeroSlider

Verbeterde vertegenwoordiging en toenemende inclusie

Hoewel reeds bemoedigende vooruitgang is geboekt, zijn er op de arbeidsmarkt nog steeds verschillen wat betreft geslacht, etniciteit, sociaaleconomische achtergrond en vertegenwoordiging van personen met een beperking. De weg naar volledig gelijke rechten, gelijke kansen en sociale rechtvaardigheid is nog lang niet ten einde.

We streven naar gelijkheid voor alle werknemers

We erkennen dat barrières voor gelijkheid soms diep in de samenleving verankerd zijn. Deze zijn vaak het gevolg van onbewuste vooroordelen die moeilijk te identificeren en aan te pakken zijn. Bij het streven naar gelijkheid voor al onze werknemers, vormen inclusiviteit en samenwerking de kernwaarden die bepalend zijn bij alles wat we doen.

We omarmen individuele verschillen – zowel zichtbare als onzichtbare – waaronder verschillen in cultuur, etniciteit, geslacht, opvattingen en fysieke verschillen. We beschouwen dergelijke verschillen als sterke punten die kunnen worden benut om een positieve en effectieve organisatiecultuur te stimuleren. We zijn ervan overtuigd dat dit niet alleen het juiste is om te doen, maar ook dat het de beste manier is om als bedrijf succesvol te zijn: om onze collectieve intelligentie te versterken en een basis te leggen voor ons toekomstige succes.

Om deze doelstellingen op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusie binnen onze organisaties te helpen verwezenlijken, hebben we een DE&I-beleid (Diversity, Equity & Inclusion) geïmplementeerd.

We bouwen aan een beter bedrijf met ons Europese DE&I-beleid

Om de diversiteit, gelijkheid en inclusie binnen onze organisaties verder te versterken, hebben we een Europees DE&I-beleid geïmplementeerd dat het volgende omvat:

  • Definities van diversiteit, gelijkheid en inclusie
  • Verantwoordelijkheden van leidinggevenden en werknemers voor het creëren en waarborgen van een diverse, gelijke en inclusieve werkomgeving
  • Inzicht in alle vormen van discriminatie en de gevolgen daarvan
  • Duidelijke gedragscodes voor alle werknemers
  • Procedures ter ondersteuning

Diversiteit verwijst naar de overeenkomsten en verschillen – diversiteitsdimensies – tussen mensen. Verschillen in ervaring, kennis en vaardigheden, en in meningen en waarden brengen verschillende perspectieven en nieuwe ideeën naar de organisatie. Diverse dimensies omvatten ook kenmerken zoals geslacht, leeftijd, nationaliteit, ras/etniciteit, genderidentiteit/seksuele geaardheid, fysieke beperking of achtergrond.

Gelijkheid gaat over het creëren van gelijke kansen op succes voor iedereen door tools en middelen te bieden die zijn afgestemd op de situatie van elke persoon. Het gaat ook om het ondernemen van doelbewuste acties voor het identificeren en wegnemen van organisatorische en structurele barrières die kansen belemmeren, het welzijn negatief beïnvloeden en oneerlijke resultaten creëren en versterken, om ieders capaciteiten en potentieel te maximaliseren.

Inclusie beschrijft een organisatiecultuur waarin elke persoon zich welkom, psychologisch veilig, gerespecteerd, gehoord, gemotiveerd, betrokken en gewaardeerd voelt om wie ze zijn en waar iedereen volledig kan deelnemen aan het besluitvormingsproces. Dit creëert een omgeving waarin ruimte is voor het aangaan van nieuwe uitdagingen en het voeren van een gezond debat.
Wereldwijd DE&I-leertraject

Ons wereldwijde DE&I-leertraject, dat beschikbaar is op ons Europese intranet, biedt werknemers training en informatie over DE&I-onderwerpen, evenals een platform om met elkaar in gesprek te gaan. Het doel is om:

  • Onbewuste vooroordelen te beperken
  • Ervoor te zorgen dat leidinggevenden, managers en werknemers DE&I een voortdurende prioriteit maken
  • Ervoor te zorgen dat het bedrijf een positieve en proactieve aanpak hanteert in plaats van te reageren op maatschappelijke gebeurtenissen of incidenten op de werkplek
Wereldwijd DE&ILeertraject

We strijden voor gendergelijkheid

We hanteren een drieledige aanpak om de gendergelijkheid te verbeteren:

Loonkloof. Uit de analyse van de salarissen van werknemers zijn genderverschillen naar voren gekomen die we de komende jaren willen verkleinen.

Verhoging van het percentage vrouwen in leidinggevende functies. We zetten ons in voor dit doel door middel van specifieke interventies. We zijn bijvoorbeeld van plan om specifieke loopbaanprogramma's, mentortrajecten en KPI's (kritieke prestatie-indicatoren) te introduceren. In 2023 zijn we ook begonnen met het wereldwijde Woman2Lead-programma om onze vrouwelijke leiders in verschillende leidinggevende functies te ondersteunen en hun positie te versterken.

Meer vrouwen betrekken bij innovatie. Ons Transformation Innovation Programme (TIP), dat sinds 2015 loopt, nodigt iedereen in het bedrijf uit om nieuwe oplossingen en innovaties aan te dragen. Door vrouwelijke werknemers proactief aan te moedigen om deel te nemen, heeft het programma nu een hoger percentage vrouwelijke deelnemers, sessieleiders en prijswinnaars.

Community's, netwerken en evenementen

Community's, netwerken en evenementen bieden waardevolle mogelijkheden om de betrokkenheid van mensen te vergroten, inclusiviteit te bevorderen en mensen te helpen een succesvolle carrière op te bouwen. Rethink Empowerment is ons overkoepelende merk voor het promoten en stimuleren van initiatieven op het gebied van betrokkenheid die de belangen van verschillende groepen binnen Konica Minolta behartigen, waaronder:

  • Konica Minolta Business Women Network organiseert regelmatig evenementen en ondersteunt professionele uitwisselingen op lokaal en mondiaal niveau.

  • VIBRANT is ons wereldwijde LGBTQ+-netwerk
    dat tweemaal per maand bij elkaar komt en evenementen organiseert. Het is bedoeld om een inclusieve en eerlijke cultuur te stimuleren waarin diversiteit wordt omarmd en verschillen worden gevierd.
  • New employees Group brengt nieuwe werknemers bij elkaar en biedt hun de mogelijkheid om onze cultuur van samenwerking te ervaren.
  • AGILE Labs is een betrokken community die inzicht en kennis over 'flexibel' en 'nieuw werken' deelt. Het biedt een omgeving waarin nieuwe manieren van denken en werken kunnen worden onderzocht en getest voordat ze in het bedrijf worden geïntroduceerd. Het stimuleert een meer verbonden, samenwerkende, innovatieve en betrokken organisatie en bedrijfscultuur.
Minstens drie keer per jaar houden we wereldwijde evenementen die zich richten op specifieke onderwerpen zoals gendergelijkheid, LGBTQ+, racisme of mensen met een beperking. Ze vallen vaak samen met speciale internationale themadagen of evenementen, zoals Internationale Vrouwendag of Pride Month. Tijdens deze evenementen zijn er vraaggesprekken met ons senior management, gastsprekers en interactieve panels en workshops, zodat stemmen van alle niveaus van de organisatie worden gehoord.

Goed toegankelijke ruimten en evenementen creëren

Inclusie houdt ook in dat ruimten en evenementenlocaties eenvoudig toegankelijk zijn voor iedereen. Daarom hebben we richtlijnen ontwikkeld die werknemers helpen om 'drempelvrije' evenementen te organiseren. De richtlijnen bieden inzicht in uiteenlopende behoeften en zorgen dat hieraan wordt voldaan. Denk aan de behoeften van mensen met beperkte mobiliteit of een visuele of auditieve beperking.
We onderkennen ook de uitdaging van taalkundige en communicatiebarrières en helpen organisatoren van evenementen materialen (zoals uitnodigingen, bewegwijzering en presentaties) in begrijpelijke taal te maken.

Meer informatie over onze sociale aanpak